IMG_2323

ZUPA krem z ziemniaków

Mówi się, że w Polska słynie z ziemniaków i tego, że w większości domach pojawiają się one codziennie

„- Mamo, kiedy będzie obiad? – Kiedy ziemniaki się ugotują”, albo „-Jak nie możesz, to zostaw ziemniaki i zjedz resztę”. To słowa, które pamięta chyba każdy z nas, bo wszyscy wychowani na polskiej kuchni jedliśmy  standardowy zestaw „mięso + surówka + ziemniaki”.

Ale dania, w których występują ziemniaki, wcale nie muszą być nudne. Nie musi być też wcale podawany jako dodatek do głównego dania, przeciwnie u nas wylądowały w miseczce na zupę i sprawdził się świetnie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule średnie
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchew
  • 1 seler średni
  • 1 mały por (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g startego sera parmezanu
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • groszek ptysiowy lub grzanki

 Obrać i posiekać drobno cebulę. Wrzucić ją na patelnie i dusić na maśle aż zmięknie. Ziemniaki, marchew, seler i pora obrać i pokroić w kostkę. Do warzyw dodać całe, obrane ząbki czosnku i razem gotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, a część wody odparuje dodać cebulę. Wszystko zmiksować blenderem na gładką, kremową masę.

Krem podawać na gorąco z groszkiem ptysiowym lub grzankami, startym żółtym serem i poszatkowaną świeżą natką pietruszki.

IMG_2334

IMG_2326

IMG_2329

IMG_2338

IMG_2339

SMACZNEGO!