IMG_9670

HUMUS z buraka

Rozkochałam się w humusach. Jeszcze niedawno kupowałam je w sklepie lub zamawiałam w restauracjach na przekąskę. Od niedawna sama zaczęłam je przygotowywać. Nie ma nic trudnego w ich tworzeniu dlatego również was zachęcam do przygotowania tej prostej przekąski.

Humus występuję w wielu wariacjach smakowych, natomiast podstawą dipu są ugotowane i przetarte nasion ciecierzycy  lub  innych roślin strączkowych,  czosnek, pasta sezamowa, oliwa i sok z cytryny oraz różne przyprawy.

Składniki

  • 2 małe, upieczone buraki
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
  • sól morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki mielonego kminu
  • oliwa z oliwek opcjonalnie

Buraki przekroić na mniejsze kawałki (szybciej się upieką). Warzywa owinąć folią aluminiową, piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut (aż będą miękkie). Kiedy ostygną należy je obrać ze skórki.

Kawałki upieczonego buraka wymieszać z pozostałymi składnikami i miksować aż do uzyskania delikatnej i kremowej konsystencji. Humus można przechowywać w słoiku w lodówce przez 2-3 dni. 

 IMG_9656 IMG_9667 IMG_9672

SMACZNEGO

(K)