IMG_1624

Czekoladowe CIASTO bez mąki

Czekolada to klucz do sukcesu. Nie ma niesmacznego ciasta czekoladowego, ale, ale to jest wyjątkowo pyszne. Idealne na poprawę humoru po gorszym dniu, na świętowanie rodzinnych okazji czy po prostu jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego ciasto sprawdzi się idealnie.

Czekolada może i nie jest „fit”, ale za to ma inne zalety. Dostarcza energii, poprawia nastrój, wspomaga koncentracje, opóźnia starzenie (dowiedziono naukowo). Tabliczka gorzkiej czekolady może dać więcej energii niż filiżanka mocnej kawy, więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 5 jajek
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Roztapiać aż do połączenia wszystkich składników. Dodać Zmielone migdały i likier amaretto.

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 50 g brązowego cukru na jednolita masę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywna pianę i dalej mieszając dodać powoli resztę cukru.

Do masy czekoladowej dodać masę z żółtek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 1/3 pianę z białek i delikatnie wymieszać najlepiej drewniana łyżką. Następnie dodać pozostałą część białek i wymieszać. Gotową masę przelać do przygotowanej formy najlepiej silikonowej której nie trzeba wykładać papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160°C prze około 30-35 minut.

 IMG_9681

IMG_9691

IMG_9687

SMACZNEGO