IMG_0809

Pieczony KALAFIOR

Przepraszamy za przerwę w nadawaniu! To nie tak, że o Was zapomniałyśmy. Przeciwnie myślami byłyśmy wciąż tu. Pochłonął nas sezon weselno-urlopowy, ale już wracamy! Wypoczęte, wyświętowane z głową pełną pomysłów na kolejne przepisy.

Na początek, po przerwie, coś prostego – pieczony kalafior. Pyszny i chrupiący, idealny dodatek do obiadu lub jako przekąska.

Kalafior jest często nie doceniany w codziennej diecie, a zawiera dużą ilość witaminy C oraz witaminy K, białka, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego oraz wiele innych korzystnych składników.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • curry, papryka słodka i ostra, po 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Surowego kalafiora podzielić na nieduże różki. Umieścić kalafior w naczyniu żaroodpornym ewentualnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać kalafior oliwą z oliwek dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut.

IMG_0817

IMG_0813

SMACZNEGO